Cowboys introduceert: De Nederlandse Vacaturesite Index

Charles de Poorter, 11 november 2020 –

Om meer inzicht en transparantie in de vacaturemarkt te bieden, lanceert Cowboys.nl vandaag de Nederlandse Vacaturesite Index. De Index is een (gratis) openbare database met daarin een maandelijks overzicht met tot nog toe vaak onbekende cijfers van vacaturesites in Nederland, onderverdeeld per functiegroep. De data uit de Nederlandse Vacaturesite Index komt van externe bronnen; Semrush.com, Similar Web, Google en de vacaturesites zelf. De data kan inaccuraat zijn, omdat sommige externe bronnen schattingen van bijvoorbeeld zoekverkeer geven op basis van algoritmes. De Index is open-source en we moedigen vacaturesites aan om zelf data in te sturen, mits bewijs door middel van Google Analytics overlegd kan worden.

Data in perspectief zien
Alle data dient in context te worden gezien. Zo zijn er sites die niet alleen een vacaturesite zijn, maar ook een ander doel dienen. Een voorbeeld hiervan is FD.nl en AgriHolland.nl. Deze heeft naast hun core functie (nieuws) ook een deel van hun website uitbesteed als vacaturesite. Hierdoor kunnen de maandelijkse bezoekers in onze Index een ietwat verkeerd beeld geven, aangezien deze bezoekers ook voor het nieuws komen. De externe bronnen kunnen dit websiteverkeer niet scheiden. Toch hebben we ervoor gekozen om ook die sites op te nemen in de Index. Het is immers een belangrijk platform waarop een bepaalde doelgroep regelmatig komt – en dus relevant kan zijn in de zoektocht naar talent. De data is alleen op basis van mobiel en desktop verkeer. We hebben via de gebruikte externe bronnen geen inzicht in app-gebruik. Zeker bij sites als Indeed en LinkedIn is dit naar alle waarschijnlijkheid wel een significant deel van hun totale verkeer. Het is daarom belangrijk altijd belangrijk de data in perspectief te zien, de context te begrijpen en niet te snel conclusies te trekken.

Ontwikkeling van de Index
We trachten met de Index meer inzicht te geven in het oerwoud aan vacaturesites. Het is voor velen lastig in dit oerwoud een goed en objectief beeld te krijgen welke aanbieders er allemaal zijn en hoe iedere (vacature)site presteert. Met de Index willen we meer grip en inzicht bieden op de prestaties van de vacaturemarkt aan de hand van cijfers als:

 • Aantal unieke bezoekers
 • Het aantal paginaโ€™s (en dus soms veelal vacatures) dat een bezoeker bekijkt
 • Hoeveel tijd gemiddeld de bezoeker op de vacaturesite besteed
 • Kosten voor een vacatureplaatsing
 • Is de site Google for Jobs proof?
 • Is de site mobielvriendelijk?

We publiceren de Nederlandse Vacaturesite Index altijd binnen de eerste 2 weken van de maand. Ook zullen we continue verbeteringen blijven doorvoeren op basis van voortschrijdend inzicht, jouw input en nieuwe databronnen.

 

Findings
Wat zien we nu als we de Index-cijfers van oktober vergelijken met september? We hebben de meest relevante findings er voor jullie uitgepikt.

 

Generieke vacaturesites

 • Indeed en LinkedIn steken qua performance met kop en schouders boven rest uit. Zowel qua aantal maandelijkse bezoekers als tijd die een bezoeker gemiddeld doorbrengt op de website. Indeed heeft bijna 4 miljoen maandelijkse bezoekers, deze bezoeken bij elkaar de website ruim 11,5 miljoen x in oktober. LinkedIn gaat aan kop in deze branche, zij verwelkomen 5,3 miljoen bezoekers uit Nederland in oktober. Dit komt ook doordat zij als social media-kanaal meer sturen op terugkerende bezoekers en het bouwen van een community. Toch is de kans groot dat zij een vacature te zien krijgen.
 • Op Intermediair is de kans dat de vacature door de meeste mensen wordt bekeken veruit het grootst. Als je naar de bezoekers kijkt, is het mogelijk dat gemiddeld 452 personen jouw vacature te zien krijgen. Op Jobbird.nl is dit aantal slechts 2. Hier moet wel rekening worden gehouden met het feit dat Jobbird.nl puur een vacaturesite is. Intermediair is een platform welke ook nieuwsverschaffing als doel heeft, hier komen dan ook veel bezoekers die geen intentie hebben naar het zoeken naar vacatures.
 • Bezoekers van LinkedIn en Indeed komen maandelijks gemiddeld 3 x terug op de website. Dit is het dubbele van de andere vacaturesites.
 • Indeed heeft 10 x meer bezoekers dan Monsterboard en 4 x meer dan Nationale Vacaturebank.
 • Op Stepstone komen de minste bezoekers nog een tweede keer terug op de website om een vacature nog eens te bekijken. Slechts 5% van de bezoekers kwam in september terug op Stepstone. Op Indeed kwam 66% van de bezoekers in dezelfde maand terug op de website.

 

Agri, Food & Bio

 • Het is 4 x goedkoper om op Distrifood een vacature posting te doen dan op AgriHolland.  
 • AgriHolland target gerichter op werkzoekenden, dat zie je ook terug op de homepage; โ€œWij maken werk van nieuws en vacaturesโ€. Distrifood legt haar core business op nieuws verschaffing binnen de Agri & Food branche. Beide partijen adverteren met vacatures op hun homepage.
 • Het aantal geplaatste nieuwe vacatures zien we geen grote uitschieters. Distrifood heeft weliswaar een toename van 33.33%, maar met de hoeveelheid online vacatures zegt dit niet heel veel (van 6 naar 8 vacatures).

 

Bouw

 • Cobouw steekt met kop en schouders boven de rest uit als het gaat om maandelijkse bezoekers, meer dan 175 duizend unieke bezoekers. Ook al is Cobouw gericht op het laatste nieuws in de bouwsector; op de startpagina worden meerdere vacatures getoond. Met slechts 125 vacatures online, zien gemiddeld 1751 bezoekers jouw vacature.
 • In deze branche zien we bij alle websites een terugname van het aantal maandelijkse bezoekers (bij Vastgoedjournaal betreft dit meer dan de helft van het totaal aantal unieke bezoekers van september). Bouwjobs daarentegen, heeft bijna het dubbele aantal bezoekers i.t.t. september. Terwijl het aantal vacatures op Bouwjobs met 35% is gedaald, dit heeft als gevolg dat het aantal bezoekers per vacature is verdubbeld.

 

Financieel

 • Finance.nl ontvangt in oktober 34% minder unieke bezoekers dan de maand ervoor. Het aantal vacatures blijft gelijk waardoor het aantal bezoeken per vacature ook daalt met +- 34%.
 • Van Careerguide.nl en JobsinFinance hebben wij geen duidelijke gegevens kunnen vinden. Help jij ons om het overzicht compleet te maken? Stuur een mailtje naar charles@cowboys.nl.

 

Zorg & Medisch

 • Laboratorium.nl heeft de meeste bezoeken per maand. Het totale aantal bezoekers van Laboratorium.nl is met 54% toegenomen in oktober. Een grote daling zien we bij Artsenvacaturebank.nl, waar het aantal bezoekers met bijna 30% is gedaald.
 • Bezoekers op Artsenvacaturebank.nl blijven gemiddeld 3 x langer op de website dan andere vacaturesites in deze branche.
 • Bezoekers op MedischeBanenBank.nl bekijken gemiddeld 3,5 paginaโ€™s. Het gemiddelde van de andere vacaturesites ligt tussen de 1 en 2 paginaโ€™s.

 

HRM

 • Op de specifieke vacature- en nieuws-websites in de HRM branche, staan opvallend weinig vacatures online: 43 in totaal. Een snelle search op Indeed leert ons dat er in oktober meer dan 850 nieuwe HRM-vacatureplaatsingen zijn gedaan op die vacaturesite.
 • Het overgrote deel van de vacatures staan op pwnet.nl, wat een nieuws- en informatiewebsite is voor de HR-branche. 
 • Op Arbo-online.nl kwamen in september de meeste bezoekers per maand, bijna 10x meer dan HRbaan.nl. Op Arbo Online staan slechts 2 vacatures op de website. Wat als resultaat heeft dat gemiddeld bijna 14.000 bezoekers de kans hebben om een van deze 2 vacatures te bekijken. In oktober is dit aantal echter met 75% terug gevallen. In de maand oktober kwamen slechts 6.110 bezoekers op Arbo Online. 

 

ICT

 • ICTergezocht.nl en ICTvacatures.nl zijn pure vacaturesites. Op ICTergezocht.nl blijven bezoekers gemiddeld 4x langer op de website. Echter kijken ze op ICTvacatures.nl gemiddeld naar 5 verschillende paginaโ€™s, waar dat bij de eerstgenoemde slechts tussen de 2 & 3 is. 
 • Het aantal nieuwe vacatures is in oktober op ICTergezocht.nl sterk teruggevallen met meer dan 50%. Het aantal bezoeken is teruggevallen met 18,8%, wat als voordeel heeft dat de kans dat bezoekers jouw vacature zien, groter is geworden. 

 

Juridisch

 • Het aantal bezoekers op Advocatie.nl is sterk toegenomen met 38% in de maand oktober. Hierdoor is het verschil in maandelijkse bezoekers kleiner geworden tussen Advocatie.nl en Recht.nl. Beide websites hebben minder vacatures online gezet afgelopen maand. 
 • Doordat het aantal bezoekers op Advocatie.nl aanzienlijk is gegroeid, is de kans bijna 200% groter dan in september dat een bezoeker jouw vacature ziet. 

 

Marketing & communicatie

 • DutchCowboys.nl is qua unieke bezoekers flink teruggevallen in de maand oktober. Zij heeft 42% minder bezoekers mogen ontvangen. Bezoekers van Adformatie blijven gemiddeld het langst op de website. Namelijk 8 minuten en 40 seconden. Het gemiddelde van de websites ligt op 6 minuut 11.
 • De cijfers van deze websites liggen dicht bij elkaar. In de prijs voor het plaatsen van een vacature zit echter een groot verschil. Zo betaal je bij Adformatie.nl meer dan 4x zoveel als bij DutchCowboys.nl.

 

Overheid

 • De bezoekers bij de pure vacaturesites zijn flink toegenomen, Gemeentebanen.nl is alleen met 2,83% gezakt. Vacaturebijdeoverheid.nl heeft 35% meer traffic mogen ontvangen dan in september. 
 • Bezoekers an Gemeentebanen.nl blijven gemiddeld 3 minuut en 44 seconde op de website. Bij Vacaturebijdeoverheid.nl is dit 53 seconde. Gemeentebanen.nl biedt echter wel het zesvoudige aantal vacatures weer van Vacaturebijdeoverheid.nl, wat het verschil in time on site lijkt te verklaren.

 

Techniek

 • Bezoekers van TechniekVacatureBank.nl blijven gemiddeld 3 x langer op de website dat websites in dezelfde branche. Deze website trekt wel maandelijks 10 x minder bezoekers dan de andere websites.
 • Technicus.nl biedt gigantisch veel vacatures aan, 20.211 nieuwe vacatures die geplaatst zijn in oktober om precies te zijn. De kans dat jouw vacature wordt bekeken is kleiner dan op Techniekwerkt.nl, welke net geen 4.000 vacatures online heeft. Techniekwerkt.nl had 24% meer maandelijkse bezoekers dan Technicus.nl in oktober.

 

Horeca

 • Op MissetHoreca stonden in september 15 vacatures open. In oktober is dat aantal gedaald tot slechts 3 vacatures.

 

Onderwijs

 • Bij beide websites zien we een mooie verschuiving van unieke bezoekers. Meesterbaan.nl, die nog steeds 10x meer bezoekers verwelkomt dan Nationaleonderwijsgids.nl, ontvangt 22% minder bezoekers, waar Nationaleonderwijsgids.nl juist 20% bezoekers ontvangt.
 • Nationaleonderwijsgids.nl heeft aanzienlijk meer vacatures online gezet in oktober, een toename van 116 vacatures naar 460 vacatures.

 

Conclusie
The moment you’ve all been waiting for: de conclusie. Interessant is om te zien dat er in de onderwijsbranche een enorme toename is van vacatureplaatsingen. Meer dan 3 x zoveel vacatures staan nu online t.o.v. september. Daarentegen is de grootste daler zoals te verwachten de horeca. In bijna alle branches, op medisch, onderwijs & juridische na, is er een daling bij het gemiddelde aantal unieke bezoekers en het aantal bezoeken wat zij brengen aan de websites. Bij de 2 vacaturesites met de meeste vacatureplaatsingen, Indeed en LinkedIn, zien we dat het aantal vacatures op de website flink is afgenomen. Bij Indeed zelfs met 35%. Overige websites in deze branche laten juist een stijging zien van geplaatste vacatures. 

De complete Nederlandse Vacaturesite Index vind je hier.

Als eerste De Nederlandse Vacaturesite Index van november in je inbox? Reageer โ€˜yes, pleaseโ€™ in de comments.

๐˜‹๐˜ช๐˜ด๐˜ค๐˜ญ๐˜ข๐˜ช๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ณ: ๐˜‹๐˜ฆ ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ต๐˜ข ๐˜ถ๐˜ช๐˜ต ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜•๐˜ฆ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ญ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ด๐˜ฆ ๐˜๐˜ข๐˜ค๐˜ข๐˜ต๐˜ถ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ด๐˜ช๐˜ต๐˜ฆ ๐˜๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜น ๐˜ฌ๐˜ฐ๐˜ฎ๐˜ต ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฆ๐˜น๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฏ๐˜ฆ ๐˜ฃ๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ฏ; ๐˜š๐˜ฆ๐˜ฎ๐˜ณ๐˜ถ๐˜ด๐˜ฉ.๐˜ค๐˜ฐ๐˜ฎ, ๐˜š๐˜ช๐˜ฎ๐˜ช๐˜ญ๐˜ข๐˜ณ ๐˜ž๐˜ฆ๐˜ฃ, ๐˜Ž๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜จ๐˜ญ๐˜ฆ ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ท๐˜ข๐˜ค๐˜ข๐˜ต๐˜ถ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ด๐˜ช๐˜ต๐˜ฆ๐˜ด ๐˜ป๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ง. ๐˜‹๐˜ฆ ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ต๐˜ข ๐˜ฌ๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ข๐˜ค๐˜ค๐˜ถ๐˜ณ๐˜ข๐˜ข๐˜ต ๐˜ป๐˜ช๐˜ซ๐˜ฏ, ๐˜ฐ๐˜ฎ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ต ๐˜ด๐˜ฐ๐˜ฎ๐˜ฎ๐˜ช๐˜จ๐˜ฆ ๐˜ฆ๐˜น๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฏ๐˜ฆ ๐˜ฃ๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ด๐˜ค๐˜ฉ๐˜ข๐˜ต๐˜ต๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฃ๐˜ช๐˜ซ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ฅ ๐˜ป๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ฌ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฐ๐˜ฑ ๐˜ฃ๐˜ข๐˜ด๐˜ช๐˜ด ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ข๐˜ญ๐˜จ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ช๐˜ต๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ด. ๐˜‹๐˜ฆ ๐˜๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜น ๐˜ช๐˜ด ๐˜ฐ๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ฏ-๐˜ด๐˜ฐ๐˜ถ๐˜ณ๐˜ค๐˜ฆ ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ธ๐˜ฆ ๐˜ฎ๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ฅ๐˜ช๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ท๐˜ข๐˜ค๐˜ข๐˜ต๐˜ถ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ด๐˜ช๐˜ต๐˜ฆ๐˜ด ๐˜ข๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฐ๐˜ฎ ๐˜ป๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ง ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ต๐˜ข ๐˜ช๐˜ฏ ๐˜ต๐˜ฆ ๐˜ด๐˜ต๐˜ถ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ฏ, ๐˜ฎ๐˜ช๐˜ต๐˜ด ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ธ๐˜ช๐˜ซ๐˜ด ๐˜ฅ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ ๐˜ฎ๐˜ช๐˜ฅ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ญ ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜Ž๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜จ๐˜ญ๐˜ฆ ๐˜ˆ๐˜ฏ๐˜ข๐˜ญ๐˜บ๐˜ต๐˜ช๐˜ค๐˜ด ๐˜ฐ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜จ๐˜ฅ ๐˜ฌ๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ธ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ.

Contactinformatie:
Sem Zijlstra
06-21214374
Sem@cowboys.nl

Howdy, partner!

Het is tijd voor verandering.
Neem contact op met onze sheriff.

Hoe werken wij       Services       Pricing       Missie          Vacatures        Over ons       Contact       Case

Copyright ยฉ 2022 Cowboys.nl BV. All Rights Reserved.
Privacy Policy  | Algemene voorwaarden